2e reisverslag
Blijf op de hoogte en volg Michel
16 September 2018 | Estland, Tallinn
Dag 5 t/m 11:
Dag 5 staan we al om 7.30 uur in de supermarkt om de lunch voor die dag te kopen. Terug in het hotel gaan we ontbijten en dan vertrekken we om 8.30 uur. We nemen wederom de veerboot en gaan dan even het stadje Klaipeda bekijken, voordat we verder rijden naar de Heuvel der Kruizen, waar we tevens gaan lunchen aan een picknicktafel. Als we verder rijden passeren we de grens met Letland en niet ver voor Riga bezoeken we paleis Rundale. Een prachtig paleis, waar we 1,5 uur de tijd krijgen om rond te dwalen. Het is dan nog een uurtje rijden voordat we in Riga aankomen. We eten vandaag met de meeste mensen van de groep in de Art Nouveau wijk.
Dag 6 kunnen we wat uitslapen en staat verder in het teken van een bezoek aan Riga. We nemen de bus naar het centrum en lopen dan langs het vrijheidsbeeld, de poedertoren, het slot van Riga, de drie broers (drie oude huizen naast elkaar, die de drie broers worden genoemd), de dom en dan is het tijd voor een kop koffie en een rustpauze. Na de pauze gaan we verder langs het stadhuis, het huis van de zwartkoppen, de Sint Pieter, de Bremer stadmuzikanten en dan komen we via allerlei steegjes op het plein van het kattenhuis. Hier gaan we lunchen en even weer bijkomen. Na de lunch hebben we de meest belangrijke bezienswaardigheden in het oude stadscentrum gezien en lopen we via de Geboorte van Christus-kathedraal naar de skylinebar van het Radison Blu hotel. Hier genieten we van het uitzicht en een lekker drankje. We gaan verder met het laatste deel van onze route en dat is via de Art Nouveau wijk naar het hotel. s’Avonds eten we vlakbij het hotel.
Dag 7 nemen we de trein naar Jurmala aan de kust. We stappen iets verder uit dan het belangrijkste kustplaatsje Majori en lopen via het strand terug. Het valt ons een beetje tegen. De huizen zijn lang niet allemaal mooi en zeker niet altijd even goed onderhouden. We kopen snel een broodje in de winkelstraat en dan nemen we de trein terug naar Riga. Vlakbij het centraal station van Riga ligt de centrale markt in vijf reusachtige hallen, die vroeger dienst deden als hangars voor zeppelins. We lopen nog even het oude centrum in, zodat Ton foto’s kan nemen vanuit de kerktoren van de Sint Pieter. Hier was de vorige dag veel te druk omdat er 2 cruiseschepen aangemeerd lagen. s’Avonds eten we in het hotel, want we hebben geen zin meer in lopen.
Dag 8 verlaten we Riga en gaan eerst naar het Gaujas nationaal park, waar we 2 uur tijd krijgen om rond te lopen. Helaas gaan een groot aantal gebouwen pas open om 10.00 uur, maar we kunnen gelukkig wel fotograferen zonder toeristen. Na deze stop gaan we verder en passeren de grens met Estland, waar we in Parnu gaan lunchen en even rondlopen. We rijden verder naar de kust om daar de ferry naar Saaremaa. Deze ferry duurt 30 minuten en dan is het nog een uur rijden voordat we bij het hotel zijn Ons hotel ligt naast het kasteel Kuressaare. Het is vandaag voor het eerst iets koeler. We hebben het tot nu toe geboft, want we hebben nog maar 1 keer een paar spetters gehad in Riga en verder hadden we steeds een strak blauwe hemel en een lekkere temperatuur. We eten in het dorp en gaan daarna gelijk terug naar het hotel. We kijken in het hotel wat we allemaal kunnen doen in Sint Petersburg.
Dag 9 maken we om 9.00 uur met de bus een korte tour over het eiland. We stoppen bij een kerk, de vuurtoren en een molen en tegen 13.30 uur zet de chauffeur ons af in het centrum van het dorp, waar we gaan lunchen. Na de lunch gaan we terug naar het hotel en doen het verder rustig aan. We zitten nu op de helft van de reis. s’Avonds eten we bij hetzelfde restaurant als gisteren, want dat is goed bevallen.
Dag 10 is weer een reisdag. We beginnen met nog een paar bezoekjes op het eiland, namelijk aan een meteorietkrater uit de 500 voor Christus, een paar oude molens en het oudste kerkje van Estland. We rijden vervolgens naar de boot voor de overtocht naar het vaste land. Aan de overkant rijden we na een korte stop voor de lunch in één keer door naar Tallinn, waar we rond 14.00 uur bij het hotel zijn. Nog niet alle kamers zijn beschikbaar en daarom wachten we tot iedereen een kamer heeft en dan gaan we om 15.15 uur met de hele groep richting centrum. De groep gaat naar een kunstvoorstelling en wij lopen door het stadje. Vandaag hebben we voor het eerst wat regen. Het is een gezellige stad en hier zeker wel vermaken. We eten in de stad en lopen dan terug naar het hotel, waar de benen omhoog gaan.
Dag 11 gaan we Tallinn bezichtigen. We hebben gisteren op de terugweg naar het hotel een korte route gevonden en daarom lopen we nu in 10 minuten naar één van de oude stadspoorten. Hier begint onze route door het oude centrum van Tallinn. We wandelen langs de prachtige stadsmuur, een van de weinigen die nog grotendeels intact is. We komen langs de drie dames (net als in Riga 3 mooie oude gebouwen naast elkaar) en St. Olafkerk die de heren in de middag willen beklimmen. Dan is het tijd voor een lekker kopje koffie en na de koffie beklimmen we de Domberg, waarop we de Alexander Nevski Kathedraal bekijken. Tegenover de kathedraal staat het roze kasteel slot Catharinadal, genoemd naar keizerin Catharine de Grote. We dalen weer af naar het Raadhuisplein, waar veel oude gebouwen intact zijn gebleven. Hier is ook de raadsapotheek, die al meer dn 600 jaar bestaat. We lopen nu naar een van de andere stadspoorten en daar gaan we lunchen. Na de lunch lopen we via de Catharinasteeg naar de St. Olafkerk. De heren genieten van het uitzicht vanaf de toren van de kerk en Ina blijft beneden met de tassen. We hebben intussen alle belangrijke bezienswaardigheden gezien en besluiten terug te gaan naar het hotel. We hebben vandaag wederom een stralende dag gehad. We hebben tot nu toe enorm veel geluk gehad met het weer. In het hotel gaan de beentjes omhoog om even bij te komen en doen we het verder lekker rustig aan. s ’Avonds eten we vlakbij he hotel in een Chinees restaurant. We hebben nu de Baltische Staten bekeken en nu gaan we naar Rusland. Dit is mogelijk het laatste verslag vanaf de vakantiebestemming, want het schijnt erg moeilijk te zijn om in Rusland iets via het internet te versturen. Als het niet lukt dan proberen we het op de terugreis vanaf de luchthaven of in Frankfurt te versturen.
16 September 2018 - 16:20
Arend En Loes:
Hallo Ton en Ina,
mooi verslag weer. Voor ons heel veel bekende beschrijvingen en foto's. Fijn dat jullie zulk mooi weer hebben. Dan lijkt alles ook veel mooier! ...en het loopt wat gezelliger in de steden zonder paraplu.
Heel veel genoegen in Rusland.
Hartelijke groeten. -
16 September 2018 - 16:52
Ingrid En Roel:
Weer een prachtig reisverslag. Genoeg te zien en te beleven aldaar en wat fijn dat jullie goed weer hebben! De Baltische Staten kunnen op het lijstje..... het zal ons benieuwen hoe jullie het gaan ervaren in Rusland. We lezen of we horen het wel. Groeten en fijne vakantie verder! -
17 September 2018 - 03:45
Trudy:
Wat zijn het weer geweldige dagen voor jullie prachtige gebouwen waarvan ik in Tallinn ook wel heb gezien. Nog heel veel mooie momenten en ik kijk al uit naar een volgend verslag -
19 September 2018 - 13:54
Ingrid En Roel:
Hoe attent! Hartelijk dank voor de kaart hoor. -
22 September 2018 - 15:14
Carry En Tido:
Hi Ton, Ina en Michel.
Het is enkel al genieten van jullie verhalen laat staan dat je de reis echt mag beleven.
Wat een mooie foto’s ook deze keer weer. Hoop dat jullie. Og even kunnen genieten al schiet de reis volgens mij al aardig op.
Lieve groet, Tido en Carry